Blog

23/2/2024

Mentorálás

A szabályzatok megalkotásán és a hozzájuk kapcsolódó feladatok elvégzésén túl segítséget nyújtunk az implementálásban, lebonyolítjuk az ehhez szükséges képzéseket, jogi és egyéb szakmai segítséget nyújtunk. Lehetőség van teljesen egyéni módon, intézményre szabott, intézményspecifikus szabályzat megalkotására is, ilyenkor a mintaszabályzatainkat teljesen az adott intézményre igazítjuk. 

A kiszámítható, részletes, pontos szabályzatok és az ezeket jól értő iskolai személyzet alapvető feltétele a biztonságos intézményeknek. A bántalmazások kezelésében, illetve hosszabb távon a megelőzésben is nagy szerepet kapnak, hiszen egyértelművé válnak azok a magatartási formák, amelyek megengedhetetlenek, így kiszámíthatóbbak lesznek a következmények, átláthatóbbak az eljárások.

A magyar iskolarendszerben a gyerekvédelmi koncepciók nem minden esetben kidolgozottak, hiányoznak a részletszabályok, nincsenek pontos fogalommeghatározások, nem egyértelmű a szabályzatok hatálya (kire, milyen tevékenységek során stb. vonatkozik), ebből fakadóan tehát a szabályzatok nem kiszámíthatóak, így nem nyújtanak a „felhasználóknak” kellő

biztosítékot arra, hogy problémájukat megfelelően kezelik majd. Nincs kontrollmechanizmus, utókövetés, felülvizsgálat, ami sokszor lehetetlenné teszi, hogy a gyermekvédelmi szabályzatok az intézmények életének szerves részévé váljanak. 

A Gyermekjogokért Egyesület mindent szeretne megtenni azért, hogy ez a jövőben megváltozzon. Ez minden intézmény számára egy olyan belső munka, amelyhez a Gyermekjogokért Egyesület szakmai hátteret tud adni. 

Legfrissebb

Blog

23/2/2024

Mit jelent a részvételhez való jog?

Ez a jog annak az elismerése, hogy a gyerekek...

Esemény

1/3/2024

A periférián élő gyermekek jogairól tartottak konferenciát a Sapientián

A november 30. és december 1. között zajló konferencia...

Hír

1/3/2024

Gyermekjogi podcast az éterben!

Állj, most én beszélek! címmel a Katolikus Rádióval együttműködésben...