Blog

23/2/2024

Így indultunk…

A gyerekek alkotják a legsebezhetőbb társadalmi csoportot, és nemzetközi egyezmények ide vagy oda, sokan a mai napig arra használják őket, amire csak szeretnék – ezért fel kell hangosítani a gyermekeket megillető jogok fontosságát. Az alapító tagok szükségét érezték egy olyan szervezet létrehozásának, ami anyagi és egyéb erőforrásokat felhasználva képes hatékony gyermekjogi képviseletet ellátni, és interdiszciplináris szakmai műhelyként olyan hellyé válhat, amelyhez gyermekek, felnőttek és intézmények egyaránt bizalommal fordulhatnak. 

Az alapító tagok beszélgetéseket kezdeményeztek arról is, keresztényként mit gondolunk, és mit kellene gondolnunk a gyermekjogokról, és hogyan illeszkedik ezekhez a felvetésekhez a Szentszék gyermekjogi álláspontja. Ahogy telt az idő, egyre többen érezték jogász kollégák és a Magyar Katolikus Egyház szereplői közül is, hogy itt lenne az ideje, hogy belépjenek a gyermekjogokról szóló párbeszédbe, és ilyen módon is valódi befolyással legyenek a gyermekek helyzetére Magyarországon is. 

Az alapító tagok: Dr. Benyusz Márta, Dr. Gájer László, Dr. Puskás Balázs, Zombory Katarzyna Anna, Szuba Jolanta, Raposa Bernadett, Németh Ádám, Gulyás Péter, Rudan Mária✞, Mudri Attila, Dr. Heinerné Prof. Dr. Barzó Tímea, Bíró Délia és Gájer László atya támogatásával 2022 elején megalakult a Gyermekjogokért Egyesület. 

Az ENSZ Gyermekjogi Egyezmény 42. cikke kimondja, hogy „a részes államok kötelezik magukat, hogy az Egyezmény elveit és rendelkezéseit hatékony és arra alkalmas eszközökkel a felnőttek és a gyermekek széles körében ismertetik”. Ma az Egyezmény és annak működési kereteinek megismertetésére, a jogok érvényesítéséhez kapcsolódó gyakorlati eszközök bemutatása nem működik hatékonyan, hiszen az állampolgárok többsége nincs tisztában ezekkel a kérdésekkel. Egyesületünk tagjai nap mint nap azért tesznek, hogy ez Magyarországon örökre megváltozzon. 

Legfrissebb

Blog

2/5/2024

Mi vagyunk a jelzőrendszer

A Pedofília és egyház címmel zajlott beszélgetésen részt vett alelnökünk.

Blog

23/2/2024

Gyermekjogi Klinika

A Gyermekjogi Klinikát, jogi, pszichológiai, gyermekvédelmi szaktudású...

Blog

23/2/2024

Ez jusson eszedbe, ha azt hallod: Gyermekjogokért Egyesület!

Ha egy kicsit közelebb engedjük magunkhoz saját gyermeki énünket...