Esemény

18/5/2024

Legyünk mind a remény hangja! - Filmvetítés Fóton

Május 9-én este nagy érdeklődés mellett rendezték meg a Szabadság hangja című film vetítését a Gyermekjogokért Egyesület és a FÖKE szervezésében a fóti Vörösmarty Művelődési Házban. A mozi után szakértők beszélgettek a filmben felvetett súlyos problémákról és igyekeztek nem a szomorú valóság, hanem a remény hangján szólni a közönséghez. 

A kerekasztal beszélgetés elején Hortobágyi Ágnes, aki a Családi életre nevelés program megálmodója és működtetője, rávilágított, hogy azért végzi ezt a munkát már harminc éve, hogy minél többen meg tudják találni a jót az emberekben. “Akármilyen mélyre is kell érte tekinteni.”

A film negatív karakterei, a gyerekkereskedők, a szexuális ragadozók mind-mind olyan emberek, akik magukat sem tudják értékelni. Aki magát értékeli, az a másik embert is képes értékesnek látni, és nem tud vele ilyesmit tenni. Mert egy normális embert foglalkoztat - mondja Ágnes - mi mozog benne, amikor nem jót cselekszik. Az ilyen gonosztevők azonban nem gyakorolnak semmilyen önreflexiót. 

Puskás Balázs jogász, a Gyermekjogokért Egyesület alelnöke szerint éppen az olyan programok tudják valóban megvédeni a gyermekeket, amit Ágnesék évtizedek óta csinálnak. Szakemberek szerint ugyanis az a gyermek lesz ellenállóbb, tudja magát megvédeni, vagy időben felismerni ha valaki rosszat készül vele tenni, aki biztonságban, teljes családban nevelkedik, van benne kellő tudatosság és így tekint az életre. Tudja, hogy vannak rossz emberek, és otthon is beszélgetnek az élet nehezebb kérdéseiről, nincsenek tabuk odahaza.

Hortobágyi Ágnes hangsúlyozta, az lenne a legfontosabb, hogy olyan családi életet éljünk, amiben hitelesek és önazonosak vagyunk. Ehhez az kell, hogy felnőttként is el tudjuk ismerni a hibáinkat, és a gyerekeink partnerei tudjunk lenni. “Kezdjük a munkát, a nevelést saját magunkon.”

Dudás Viktor filmszakíró ezután elmesélte a közönségnek, hogy milyen viszontagságos úton érkezhetett meg ez a film Magyarországra. Bár az alkotás a gyerekekről szól, és semmilyen politikai vagy ideológiai meggyőződés nem húzódik meg mögötte, valamiért egyesek mégis beleláttak ilyeneket, a nagy forgalmazók meghátráltak, ezért mérhetetlen ember összefogására volt szükség. Ezek nélkül a mikroadományok nélkül a film még most is dobozban pihenne és nem közvetíthetné ezt a fontos témát, amiről minden ízében és rétegében szól. 

Puskás Balázs szerint a konkrét intézkedések szintjén nehéz hatékonyan fellépni a gyerekkereskedelem ellen. “Amíg a keresleti oldal ilyen erős, addig nem fog igazi változást hozni az sem, ha naponta mentenek meg gyerekeket. A keresletet a széthullott családok, a meggyengült társadalmi védőháló és a pornográfia csak tovább táplálja.”

Hortobágyi Ágnes arra világított rá, hogy a gyerekeknek mennyire nagy szükségük van a szüleikre. “Sokan azt hiszik, kamasz korban már nem annyira, de éppen ekkor leginkább: a szülő dolga, hogy megtalálja a megfelelő módot a kapcsolatteremtésre. Sokan áldozatosan dolgoznak a gyerekeikért, csak egy idő után azt nem veszik észre, hogy már ők kellenének otthon és nem az a pénz, amit hazahoznak.” 

Ágnes tapasztalatai szerint a gyerekek számára az igazi szülői szeretet az idő. “Nagy örömünkre a Váci Egyházmegye huszonhat iskolájában fut a Családi életre nevelés program, és az eredményeket már látjuk a gyerekeken, ők már máshogyan gondolkoznak ezekről a dolgokról.”

Puskás Balázs a beszélgetés végén a magyarországi beleegyezési korhatár megemelése iránti igényét fejezte ki. Jelneleg egy 18 évet betöltött személy 14 évet betöltött személlyel már létesíthet szexuális kapcsolatot a törvény szerint, és amennyiben az egyik fél 18 év alatti, akkor ez a belegyezési korhatár mindössze 12 év. Ez az EU-ban is kifejezetten alacsonynak számít. 

A jelenlévők mind egyetértettek abban Horváth Szilárd moderátorral  együtt, hogy egy olyan búrát kell a gyerek köré teremteni, ami megvéd, amitől biztonságban tudják magukat érezni. Sebők Sándor atya, fóti esperes plébános, a Váci Egyházmegye Családbizottságának korábbi elnöke hozzászólóként elmondta: "A szülő nincs ott mindenhol, a közösség tudja megvédeni a gyereket, különben bármi megtörténhet. Nemcsak az iskola, minden szülő felelős minden gyerekért, mindannyian felelősek vagyunk a gyermekekért. Csak így tudjuk, így lehet megvédeni őket." A Gyermekjogokért Egyesület csak egyetérteni tud vele.

Legfrissebb

Hír

6/3/2024

Sajtóközlemény

Ezek voltak a legfontosabb projectjeink 2023-ban

Blog

23/2/2024

Rendezvényeink

Egymás után két évben sikerült megrendeznünk szakmai partnereinkkel...

Esemény

18/5/2024

Legyünk mind a remény hangja! - Filmvetítés Fóton

A szabadság hangja című film fóti vetítése után izgalmas beszélgetést zajlott.